20/10/2021

Καλή μας αρχή! - Το πρώτο Σαββατοκύριακο με το CTY Greece

Ο Οκτώβριος σηματοδότησε την έναρξη των Προγραμμάτων Σαββατοκύριακου (weekend programs) του CTY Greece για αυτήν τη χρονιά. Τα συγκεκριμένα προγράμματα συνδέονται με τις θεματικές ενότητες των Θερινών Προγραμμάτων και μπορούν να τα παρακολουθήσουν μαθητές/τριες από Γ΄ Δημοτικού ως Β΄ Λυκείου που έχουν περάσει τις εξετάσεις του Κέντρου.

Τα διήμερα προγράμματα διάρκειας δέκα ωρών πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα και στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο Κολλέγιο Ανατόλια, με τη συμμετοχή 26 και 31 παιδιών αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη οι μισοί μαθητές και μαθήτριες ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας και συγκεκριμένα από τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τα Γρεβενά, την Ξάνθη, ακόμη και από τη Χίο. Στο πρόγραμμα της Αθήνας πήραν μέρος παιδιά από το Δίστομο, τη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως οι χαρισματικοί μαθητές βρίσκονται παντού και πως οι οικογένειες θεωρούν σημαντικό για την εξέλιξη των παιδιών τους να βρεθούν σε ένα περιβάλλον γεμάτο ακαδημαϊκές προκλήσεις αντίστοιχες του δυναμικού των μαθητών, όπως είναι τα μαθήματα του CTY Greece.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν στο Anna Papageorgiou STEM Center το μάθημα «Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» και εξερεύνησαν τους περίπλοκους ανατομικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις τυπικές ανθρώπινες λειτουργίες. Τα παιδιά  «κατασκεύασαν» με απλά υλικά ένα κύτταρο, μία αλυσίδα DNA, ανέλυσαν ομάδες αίματος, μελέτησαν ακτινογραφίες, ενώ έκαναν ανατομία σε μία …πίκλα.

Στο εργαστήριο Φυσικής στο Ingle Hall, οι μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού  συμμετείχαν στο μάθημα «Επιστήμη και Μηχανική» και εξοικειώθηκαν με τις αρχές της μηχανικής και την εφαρμογή τους στον σχεδιασμό έργων. Ακολουθώντας τον βιωματικό και πειραματικό χαρακτήρα του προγράμματος, τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος σχεδίασαν και κατασκεύασαν μία γέφυρα και στη συνέχεια έλεγξαν την αντοχή της.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα «Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας» και «Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στο μάθημα της Ψυχολογίας,οι μαθητές ασχολήθηκαν με τους τομείς της νευροβιολογίας και της κοινωνικής ψυχολογίας ενώ οι μαθητές της Μηχανικής κατασκεύασαν δικά τους λειτουργικά μοντέλα.  Οι μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού παρακολούθησαν το μάθημα «Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης», που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της επίλυσης προβλημάτων, παζλ και παιχνιδιών.