Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, η προστασία του περιβάλλοντος, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν και διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο μάθημα αυτό οι μαθητές/τριες γνωρίζουν και κατανοούν μέσα από σύντομες διαλέξεις, ποικίλα αναγνώσματα, συζητήσεις, βιωματικές δραστηριότητες και έρευνες πώς τα φυσικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, εξασκουν τον προφορικό και τον γραπτό τους λόγο, αναπτύσουν την κριτική τους σκέψη και διευρύνουν τις γνώσεις τους στη γεωγραφία και τις διεθνείς σχέσεις.

Στη συνέχεια γνωρίζουν τον ρόλο των πρεσβευτών στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς παίρνουν μέρος σε προσομοιώσεις συνεδριάσεων, εξερευνώντας μια συγκεκριμένη χώρα και καθορίζοντας τη θέση της χώρας αυτής σε παγκόσμια θέματα που τίθενται ενώπιον του Οργανισμού. Τέλος, συντάσουν κείμενα θέσης και ψηφίσματα κατανοώντας σε βάθος τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Μαθησιακοί στόχοι:

  • Κατανόηση των γεωγραφικών παραγόντων που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Μελέτη της δομής, της λειτουργίας και του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

  • Κατανόηση της σημασίας των διεθνών συνεργασιών και της διπλωματίας στην επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η ανθρωπιστική βοήθεια και η ειρήνη και ασφάλεια.

  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δεξιοτήτων έρευνας και επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για την ανάλυση και τη συζήτηση περίπλοκων παγκόσμιων ζητημάτων

  • Ενίσχυση των ικανοτήτων συνεργασίας, διαπραγμάτευσης και διπλωματίας μέσω προσομοιώσεων ή παιχνιδιών ρόλων που αφορούν τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών.